• RESTAVRACIJE
  • O IZBORU
  • MEDIJI
  • PARTNERJI

THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS omogočajo:

 
diners logo.JPG
 

Selekcija letošnjih restavracij:

VEČ

Najnovejše iz #TSRA:

Trenutek, članki se nalagajo...

O izboru THE SLOVENIA RESTAURANT AWARDS:

 
Logo_2019.jpg
 

POSTAVIMO SLOVENIJO NA KULINARIČNI ZEMLJEVID SVETA!

Enogastronomski turizem postaja najhitreje rastoča turistična panoga na svetu.Vedno večja povpraševanja turistov po kulinaričnem pregledu slovenskih restavracij v tujem jeziku in ugotovitev, da takega pregleda nimamo niti v slovenščini, pa so vodila do odločitve, da je to potrebno narediti čim hitreje. 

K sodelovanju smo povabili nekaj slovenskih strokovnjakov s področja enogastronomije, etnologije in turizma, projekt pa poteka zdaj že tretje leto.

 
Hiša Franko

Hiša Franko

 

Turisti (tako tuji kot tudi domači) želijo lepote naše dežele na sončni strani Alp doživljati z vsemi svojimi čutili. Jih videti, vonjati in okušati. Raznolike in inovativne jedi, kakovostne sestavine, vrhunska vina in prijazna postrežba so vrline slovenskih restavracij. 

Ne čakajmo in upajmo, da nas ocenijo in prepoznajo tuji ocenjevalci, ampak si kakovost priznajmo sami. Izberimo najboljše, kar ponuja slovenska kulinarika in s ponosom ponudimo svetu: to je najboljše v Sloveniji. Okusite jo!


KOMU JE IZBOR NAJBOLJŠIH SLOVENSKIH RESTAVRACIJ NAMENJEN?

V prvi vrsti turistom – domačim in tujim. Vsako leto jih v Slovenijo prihaja več (v letu 2015 3,9 milijona, od tega 2,7 milijona tujih).

 
Restavracija CUBO

Restavracija CUBO

Gostilna na Gradu

Gostilna na Gradu

 

Zbirka izbranih, najboljših restavracij v Sloveniji jim bo v pomoč, ko se bodo odločali, kam se bodo odpravili po kulinarične vtise.

Izbor najboljših restavracij v Sloveniji je namenjen seveda tudi širši slovenski publiki: kolikokrat namreč razmišljate o kakšnem dobrem družinskem kosilu v nedeljo, želite okusiti kaj novega, dobrega, pa v tistem trenutku nimate idej? 

Izbor slovenskih restavracij smo pripravili skupaj s strokovno komisijo, žiranti (foodiji), preko spletne strani pa je glasovala tudi javnost.


STROKOVNA KOMISIJA

 
Fotografija: Miha Bratina

Fotografija: Miha Bratina

 

DR. JANEZ BOGATAJ

Zaslužni redni profesor
Doktor etnoloških znanosti in profesor zgodovine umetnosti

Je soavtor Strategije gastronomije Slovenije, ter avtor kulinaričnih piramid za Slovenijo in posamezne regije. Prejel je domača in tuja strokovna ter družbena priznanja in nagrade. Pet njegovih knjig je prejelo ugledne mednarodne nagrade Gourmand World Cookbook Award. Knjiga »Kranjska Sausage Masterpieces from Slovenia« je leta 2015 prejela na Mednarodnem knjižnem sejmu v Frankfurtu prvo mesto in priznanje »Best of the Best in the World« med knjigami, ki so izšle v zadnjih dvajsetih letih. V Yantaiju na Kitajskem pa je bila istega leta knjiga »Potice iz Slovenije« nagrajena kot najboljša knjiga na svetu v kategoriji sladic. Je član inštituta IGCAT s sedežem v Barceloni, ambasador Republike Slovenije pri EU projektu EDEN itn.


 
Doc. Dr. Aleš Gačnik foto obrezana.jpg
 

DOC. DR. ALEŠ GAČNIK

Kot etnolog in sociolog kulture je zaposlen na Univerzi na Primorskem, kjer je predstojnik Katedre za kulturni turizem in kulturno dediščino na Fakulteti za turistične študije Turistica ter vodja Centra za gastronomijo in kulturo vina Univerze na Primorskem. Je predstavnik univerze v UNESCO / UNITWIN mreži »Culture, Tourism, Development« in ekspertni član IGCAT – International institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism. Kot raziskovalec, razvojnik in profesor v zadnjem obdobju deluje predvsem na področju kulturne dediščine oz. dediščinskega in kulturnega turizma ter na področju raziskovanja vinske in kulinarične kulture ter vinskega in kulinaričnega oz. gastronomskega turizma. Je dobitnik več nacionalnih in mednarodnih nagrad.


 
Helena Cvikl.jpg
 

MAG. HELENA CVIKL

Direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor

Poleg uspešnega izobraževanja vrhunskih kadrov s področja turizma in gostinstva ter skrbi za mednarodno dejavnost šole, je mag. Cviklova aktivna v številnih mednarodnih združenjih, ki povezujejo izobraževalne institucije na področju turizma in hotelirstva. Sodeluje tudi v različnih mednarodnih projektih in konferencah. Leta 2002 je postala generalna sekretarka EURHODIP-a (Združenje vodilnih hotelirskih šol s sedežem v Bruslju), od leta 2011 pa je podpredsednica združenja. Bila je med prvimi pobudniki evropskih oznak kakovosti Eurhoqual, je članica Evropske diplome EURHODIP, evropskega odbora Georges s sedežem v Parizu, ALPINE EUHOFA, svetovnega združenja šol EUHOFA International, članica izvršilnega predsedstva združenja turističnih šol AEHT, s sedežem v Luxemburgu, kjer je tudi glavna sodnica in članica Odbora za pripravo predpisov in pravil evropskega tekmovanja ... Leta 2003 ji je združenje EURHODIP podelilo naziv Ambasador Srednje in Vzhodne Evrope in leta 2007 je postala častni predavatelj na Akademiji za turizem v Moskvi. Na nacionalni ravni je predsednica in članica številnih strokovnih odborov, komisij pri STO, MGRT, TZS … in višja predavateljica na UM in UP.


 
859477_10151404700256156_1040587706_o.jpg
 

YURI BARRON

Mednarodni novinar in glavni urednik založb The Slovenia in InYourPocket

Več o njem na: http://www.barron-group.com/about/


 
Restavracija JB

Restavracija JB

Restavracija CUBO

Restavracija CUBO

 

KRITERIJI

Strokovna komisija je po strokovnih kriterijih in osebnih izkušnjah pripravila obširen seznam restavracij, za katere meni, da s svojo ponudbo ter kakovostjo jedi in storitev ponujajo vrhunsko kulinarično izkušnjo. Slovenijo je razdelila na 5 regij; severno, južno, vzhodno, zahodno ter Ljubljano z osrednjo Slovenijo. Vsak član je predlagal do 15 restavracij na regijo oz. do 25 za Ljubljano z osrednjo Slovenijo.  

Vsak član strokovne komisije je moral vsaj enkrat v zadnjih dveh letih obiskati restavracijo, ki jo je predlagal na seznam. 


Člani komisije so izbirali na sledeči osnovi: 

Restavracija mora obratovati najmanj eno leto. Restavracije, ki so se odprle v letu 2018, bodo lahko kandidirale šele za leto 2020.

Hrana in pijača (raznovrstnost, kakovost sestavin, prezentacija jedi, skladnost okusov, inovativnost ter primerno spajanje hrane in pijače)

Storitev (pozdrav, postrežba, način priporočanja hrane in pijače ter znanje strežnega osebja)

Na osnovi tega se je oblikovala skupna ocena “splošnega zadovoljstva” ob obisku restavracije.

Glasovanje za The Slovenia Restaurant Awards 2019:

Nadzorni odbor je pripravil preliminarni izbor restavracij, pravila in kriterije za izbor in določila seznam restavracij, ki jih je predala v glasovanje v Gastronomski Akademiji: v sestavi chefi iz izbranih restavracij prib. 300 kuharskih strokovnjakov, kulinarična in sommelierska društva, vinarji, novinarji, kritiki, blogerji, strokovnjaki in ljubitelji s področja enogastronomije in predstavniki različnih panožnih združenj. Njihovi glasovi štejejo 75% končne ocene. Tudi vi boste izbirali med naborom restavracij.

Na podlagi širšega seznama bomo izbirali polovico najboljših restavracij v vsaki regiji in seznam predali v glasovanje širši javnosti.

Glas ljudstva: preko medijev in družabnih omrežij bomo ponovno pozivali, da javnost na spletni strani glasuje za svojo najljubšo restavracijo. Njihovi glasovi štejejo 25% končne ocene


THE Slovenia Restaurants Book

 
web.the%2Bslovenia.restaurants-.jpg
 

THE Slovenia Restaurants Book - Sponsored by Diners Club: Top 163 Restaurants. Nova knjiga in nagrade, ki so postavile Slovenijo na kulinarični zemljevid sveta, je sedaj na voljo v naši spletni trgovini!

THE Slovenia Restaurants Book vsebuje najboljšo slovensko kulinariko, kuharje in restavracije. Ob končanem The Slovenia Restaurant Awards 2018 predstavljamo zmagovalce - najboljše restavracije v Sloveniji.


ZMAGOVALCI ZA IZBOR NAJBOLJŠIH RESTAVRACIJ V SLOVENIJI 2017

 
Zmagovalci 2017.jpg
 

V okviru izbora najboljših restavracij v Sloveniji - The Slovenia Restaurant Awards pod sponzorstvom Diners Club za leto 2018 je na Fužinskem gradu v Ljubljani potekala slovesna podelitev priznanj in razglasitev regijskih zmagovalcev ter zmagovalca strokovne komisije. V založbi The Slovenia smo po nekaj mesečnih pripravah strokovne komisije in skoraj dvomesečnem glasovanju s strani GastronomskeAkademije ter ljudstva, v naboru 163 predlaganih restavracij, dobili finaliste in zmagovalce regije, ter zmagovalca po oceni strokovne komisije.

 
Hiša franko.jpg
 

Laskavi naziv zmagovalec regije za leto 2018 so pridobile restavracije Vila Podvin na severu, Ošterija Debeluh na jugu, Gostilna Rajh na vzhodu, Hiša Franko na zahodu, in Restavracija Strelec na območju Ljubljane in osrednje Slovenije, ostali regijski finalisti pa so si prislužili naziv najboljše regijske restavracije. Nagrado strokovne komisije in naziv najboljša restavracija 2018 je pridobila Hiša Franko, z mednarodno prepoznavno chefinjo Ano Roš.

 
Zmagovalci 2017 2.jpg
 

VEČ

Iz medijev:

Naši partnerji:

 
 

Medijski partnerji:

 
 
 
 
ifeelslovenia-logo-400.jpg
 
 
 
 
 
 
 

NA VRH